Подуване на корема и флатуленция

 Начална страница / Симптоми / Подуване на корема и флатуленция

Какво се случва по време на флатуленция?

Флатуленцията или подутият корем (медицински термин: метеоризъм) спохождат от време на време всеки от нас. Това е естествен процес, който заедно с бактериите и дрождите се случва в храносмилателния ни тракт, и с други думи означава образуване на газове в червата и стомаха. Флатуленцията се среща както при мъжете, така и при жените, но е по-вероятно да се появи при жените.

Приближаващите неприятности обикновено се сигнализират от бълбукащи звуци в червата, специфично стомашно ръмжене. Те са придружени от напрежение в корема, чувство за пълнота, усещане за тежест, ние ставаме уморени, нервни, защото знаем, че облекчението е социално неприемливо.

Проблемите с флатуленцията са много често срещани и налице за почти всеки, защото газовете – в резултат на храносмилането – се появяват автоматично. Понякога са в по-малко, а друг път в по-голямо количество. Дневно в червата ни се образуват приблизително половин литър газове в рамките на деня.

Какво я влошава?

Флатуленцията не представлява проблем, докато не прекрачи определен праг. Но има определени обстоятелства, които я влошават още повече.

Флатуленцията се влошава от:

  • някои храни
  • понижена функция на панкреаса, който произвежда храносмилателни ензими
  • нестабилно хормонално ниво, поради което е по-разпространена при жените, отколкото при мъжете
  • недобре сдъвкана и смесена със слюнката храна
  • когато бързаме и съответно поемаме повече излишен въздух
  • стрес
  • хранителна непоносимост или хранителна алергия
  • някои заболявания

Храни, които предизвикват флатуленция

Бобовите растения винаги представляват усложнение. Бобът, лещата, нахутът помагат най-много, ако искате да имате подут корем. За да ограничите тези резултати след консумацията им, те се накисват предварително във вода или се приготвят с копър или кимион. По един или друг начин тялото ни изпитва затруднения при храносмилането на олигозахаридите, съдържащи се в бобовите растения, което неминуемо води до флатуленция.

Същите резултати, или поне много подобни, се очакват и от някои зеленчуци. Най-известни със своите флатулентни резултати са карфиолът, броколите и зелето. Това е така най-вече поради увеличеното количество фибри, съдържащи се в този вид зеленчуци, и стомахът ни не е в състояние да се справи подобаващо.

Освен тях има и някои други храни в списъка. Това са храни като: чесън, лук, мая и някои плодове (ябълки, банани, сливи или сушени плодове като цяло).

Как да предотвратим флатуленцията?

Ако искате да избегнете подуване и флатуленция, и най-вече техните социално нежелани резултати, опитайте да следвате следните няколко прости правила:

  • не се хранете бързо, дайте си време и сдъвквайте хубаво
  • избягвайте хранене, което съдържа рисковите храни, пряко отговорни за флатуленция или подуване
  • избягвайте да пиете прекалено много подсладени и газирани води
  • грижете се за начина си на живот като цяло и се придържайте към редовния си режим – редовни навици за хранене и сън не се подлагайте на твърде много стрес, почивайте си и опитайте да включите някое физическо упражнение към режима си, то помага за контрола на дейността на червата
  • когато проблемът се появи, не чакайте, а използвайте Degasin®.
Walmark

Информация за контакти:

  • Безплатен помощен център: 0800 13 599
    Имейл адрес: info@walmark.bg